torek, 26. januar 2016

Društvo Onej za demistifikacijo konoplje

Pet strokovnjakov, tudi iz tujine, je razpravljajo o uporabi konoplje v medicinske namene.

V Ljubljani se je z vseh strani obdelovalo konopljo. Strokovno, seveda. V hotelu Union je namreč potekal seminar na temo uporabe konoplje v medicini, s seminarjem pa so organizatorji želeli predvsem pridobiti novo znanje s tega področja, tako za medicinske kot za preostale strokovnjake, politične akterje in širšo javnost.



Na seminarju je nastopilo pet strokovnjakov, ki so govorili vsak o svojem področju dela, raziskovanju in uporabi konoplje v medicinske namene. Uvodno predavanje je pripadlo Dušanu Nolimalu, slovenskemu zdravniku in specialistu socialne medicine, ki je predaval o povezovanju raziskovanja v javnem zdravstvu s politiko in prakso na primeru konoplje.

Rick Simpson, Kanadčan, ki že veliko let živi v Sloveniji in ki pravi, da je s svojim oljem, ki ga dela iz izvlečkov iz konoplje, pozdravil že pet tisoč rakavih bolnikov, je orisal zgodovino konoplje in njen pomen za naše preživetje.

Lumir Ondrej Hamuš, češki analitični kemik in vodilna avtoriteta iz raziskovanja konoplje, je pripravil predavanje z naslovom Od konoplje do kanabinoidov – od starodavne do sodobne uporabe v medicini, Paul Hornby, ustanovitelj in predsednik laboratorija, ki analizira kemično sestavo zeliščnih pripravkov, pa je govoril o trojni delitvi genetike konoplje in razmerjih med THC in CBD.

Kot zadnji je po skypu spregovoril Robert Melamede, eden vodilnih strokovnjakov iz uporabe kanabinoidov v terapevtske namene. Nekaj vprašanj o učinkih konoplje smo mu postavili tudi mi.



Kakšni so pozitivni učinki konoplje na človeško telo?

Ljudje smo vretenčarji in imamo endokanabinoidni sistem, ki homeostazno regulira vse naše preostale telesne sisteme, kot so med drugimi srčno-žilni, prebavni, imunološki, živčni, mišično-kostni sistem. Endokanabinoidi so molekule, ki se v telesu pojavljajo naravno in so podobne aktivnim komponentam marihuane.

Nobeden od nas ni odporen proti biokemičnemu neravnovesju, to je jasno, saj se vsi staramo. Konoplja pa zavira ravno te bolezni, ki so povezane s staranjem in starostjo ter je v resnici zdravilo proti staranju. Nanjo bi res morali gledati kot na osnovno hranilo in ne kot na drogo.

Sliši se super, kakšni pa so potem negativni učinki?

Ni na primer dobra za mladostnike, ki so nagnjeni k shizofreniji, če jo kadijo, lahko namreč možnost, da se bolezen širi, poveča. Se pa to nikakor ne zgodi vsem, ki kadijo marihuano, da ne bo nesporazumov.

Zagovarjate tudi uporabo konoplje pri bolnikih, ki imajo virus HIV oziroma so že zboleli za aidsom. 

Res je. Virusa HIV seveda ne moremo zdraviti s konopljo, lahko pa nad njim vzpostavimo popoln nadzor z visokimi odmerki izvlečkov iz konoplje in te ugotovitve podpirajo tudi znanstveni dokazi.

Te izvlečki so znani tudi kot olje Ricka Simpsona, ki pri bolnikih ponovno vzpostavi število T-celic in tako nadzira breme virusa, zavira pa tudi razvoj Kaposijevega sarkoma.

Veliko slišimo tudi o tem, da naj bi ti izvlečki pomagali pri zdravljenju raka

Z visokimi odmerki izvlečkov iz konoplje jim je veliko rakavih bolezni, tudi levkemijo in kožnega raka, uspelo spraviti v stanje mirovanja. To olje tudi izredno blagodejno učinkuje pri stranskih učinkih kemoterapije in obsevanja. Moram pa poudariti, da olje ne deluje pri vseh bolnikih enako, pri nekaterih sploh ne.



Se konoplja lahko uporablja v terapevtske namene? 

Ima lahko predvsem izredno koristne učinke pri manjšanju bolečin in zaviranju razvoja številnih bolezni.

Je res, da menite, da bi se ga morali vsi politiki zadevati z marihuano.

Tako rastlinski kanabinoidi kot tisti, ki jih proizvajamo sami v svojem telesu, pripomorejo k bolj odprtemu duhu, z njimi lahko reguliramo strah in paranojo, pomagajo pa tudi pri zmanjševanju stresa.

In kaj povzroča stres? Spremembe. Tisti, ki nimajo dovolj svojih ali rastlinskih kanabinoidov, se nočejo spremeniti, saj biokemnično niso pripravljeni na soočenje s stresom, zato želijo, da bi za vedno vse ostalo enako. Pripravljeni so pošiljati bolne ljudi v zapor samo zato, da zadovoljijo svojo lastno nevednost in biokemijsko pomanjkljivost. Sam jim pravim nazadnjaški ljudje. Tako pač je.

Polovica populacije bo na kanabinoide gledala nazadnjaško, druga polovica pa bo te spremembe sprejela in dojela, da so učinki konoplje pozitivni. Da bi človeštvo preživelo, moramo agresivne, jezne in nazadnjaške tepce, ki vladajo svetu, zamenjati z naprednimi ljudmi, ki jih ni strah tistih sprememb, ki temeljijo na novih dognanjih.

Zakaj pa mislite, da je še vedno toliko vlad proti uporabi konoplje v medicinske namene?

To samo dokazuje, da svetu vladajo nazadnjaški tepci, ki z zakonom prepovedujejo uporabo navadne rastline.



Priložnost za izmenjavo znanja in izkušenj

Seminar o uporabi konoplje v medicini v različnih državah sveta je pripravilo Društvo prekmurske pobude ONEJ. Namen tega in prihodnjih seminarjev, ki jih bodo pripravili v prihajajočih mesecih, je pridobivanje novega znanja s tega področja tako za medicinske kot preostale strokovnjake, politične akterje in širšo javnost.

Za organizacijo seminarja, prvega v okviru cikla Demistifikacija konoplje, so se v društvu ONEJ odločili zaradi aktualnih dogodkov v zvezi s predlogom zakona o konoplji, simpozija o medicinski uporabi kanabinoidov, ki je bil februarja v Cankarjevem domu, februarske javne razprave o predlogu zakona o konoplji v državnem zboru ter po njihovem pomanjkljivega znanja in vedenja strokovnjakov ter javnosti o tej tematiki.

Državni zbor je namreč na začetku meseca z veliko večino glasov sklenil, da predlog zakon o konoplji, ki ga je skupaj z predlogom zakona o samozdravljenju vložil Slovenski konopljin socialni klub skupaj s podpisi volivcev, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Proti zakonskima predlogoma so se tedaj izrekle vse poslanske skupine. STA

Vir članka

Ni komentarjev:

Objavite komentar